Eilen 20.09.2021 näin siis elokukuvan Hytti nro 6 hurmoksellisessa ennakkonäytöksessä Rakkautta ja anarkiaa festareilla, jossa se oli lämpimin elokuva, mikä toi meidät kaikki yhteen, vanhat neuvostoliiton matkaajat, uudet venäjän matkaajat, kaikki.
Juho Kuosmanen: Hytti nro 6 leffa
Kaikissa parhaimmissa venäläisissä tarinoissa raahataan mukana purnukkaa, onkohan siinä säilöttynät venäläinen sielu? R&A festareilla vihdoin nähtävänä rakas romaani HYTTI NRO 6, osin uudelleen syntyneenä, siirtyneenä 90-luvulle. Ja millä lailla... Rakkautta ja anarkiaa 20.09.2021 Lasipalatsin Bio Rexissä.
Rakkautta ja anarkiaa 2021: Hytti nro 6, pääosassa Seidi Haarla. R&A Q&A Hytti nro 6 ohjaaja Juho Kuosmanen, 20.09.2021 Lasipalatsin Bio Rexissä. Rakkautta ja anarkiaa avainelokuvat, vihdoin tämä leffa saatiin nähdä Helsingissä.
Hytti nro 6 elokuvaversio alkaa kun kaksi ääripäätä, mies ja nainen, asettuu pakosta samaan hyttiin Moskovasta kohti Muurmanskia. Koska hyteissä ovat sukupuolet sekaisin. Kun Rosa Liksomin romaanissa Hytti numero 6 (2011) ollaan vielä 80-luvun Neuvostoliitossa, ja tarinan neukkumies on vanhempi, väkivaltainen korsto, niin tässä versiossa venäläinen mies on suomalaista naista nuorempi, valta-asettelu on toisin. Kun Liksomin 80-luvulla NL-matkoilla hyteissä saattoi tapahtua mitä vaan, ihmisiä pystyi palottelemaan, ja viskomaan osissa akkunasta jorpakkoon, niin kenties 90-luvulle sijoittuvassa filkassa venäläiset uroot kokoavat yhdessä Rupikin kuutiota. Mies on stereotyyppinen vodkanjuoja, joka vie kaiken hapen hytistä, syö pahanmakuisia ruokia, polttaa korsteenina, arvostelee naisen ulkonäköä, hymyile enemmän, ja on vielä menossa luontoa tuhoavaan kaivokseen töihin, niin nainen haluaa mennä katsonaan Muurmanskiin kalliomaalauksia, viestejä 10 000 vuoden takaa, hän haluaa opiskella venäjänkieltä, ja kulttuuria, ja on rakastunut Irinaan, vanhempaan upeaan naiseen, jonka kekkereillä on aina ystäviä. Mutta tälle matkalle Irina ei tullut mukaan.
Hytissä miehen ja naisen yhteiselo saa sekä rom kom, että screwball-komedian sävyjä, mutta ihan omalla rytmityksellä. Elokuva on kuvattu junassa, junissa. Cannes-voittaja, tai hyvä häviäjä, oli mukavaa nähdä juurikin tänään 20.09. jolloin järjestettiin ensimmäiset Cannesit.
Muisti ja analogisuus, videokamera joka tallentaa yhdelle kasetille, jonka nauha saattaa syltätä. Tallennetut muistot voi menettää. Kuinka kauas jää Moskova.
Ehkä kirja ja leffa juurikin koronan aikaan voi innostaa ekologiseen matkailuun, maata pitkin, raiteita pitkin. Pääseehän itä-Helsingissä samoja raiteita pitkin Kiinaan.
Sosialistisesta mediastani
Hyttileffasta:
Twitterissä
Puhelin myös innostui Yuriy Borisovin videohaastattelusta ja teki spontaanin kollaasin.
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) September 21, 2021
Hytti nro 6 porskuttaa pic.twitter.com/HqwxIV6yXs
Rakkautta ja anarkiaa Q&A tekijöiden haastatteluja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.