Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 15. marraskuuta 2021

Kansallismuseon viehättävimmistä esineistä: puinen yksisilmäinen jumala, kivisilmäjumala Laatokasta

Yksi Kansallismuseon viehättävimmistä esineistä, ja itse asiassa hahmoista, on puinen yksisilmäinen jumala, kivisilmäjumala Laatokasta, joka on yhtä lailla herttainen, kaveri, kuin muistuma ajalta alkuperäisestä uskonnostamme. Hän ei kuitenkaan ole Odin, vaan Laatokan kalastajien kivisilmäjumala; kivisilmäjumala; veistos.

Fyysinen kuvaus: Jumalankuva. Puusta veistetty patsas, jolla on tyylitellyt kasvot. Patsaan silmiksi on upotettu kivet, mistä juontuu nimitys "kivisilmäjumala". Osa päästä on lohjennut ja toinen silmä puuttuu.

Hihhuli tai itse asiassa maisteri* sanoi. "Taikauskon jätteitä".
korkeus: 80,0 cm
leveys, suurin: 48,0 cm
syvyys, suurin: 42,0 cm
Valmistus
valmistusaika: 1625-1715
Tekniikka: käsityö
Materiaali: puu


Finnassa kerrotaan: "jumalankuva, jumalpatsas " * Maisteri J. Ailio on myöhemmin hankkinut toimitukselle kuvasta seuraavat tiedot, jotka luetaan Rajavahdissa 2/9 1907, n. 98: Taikauskon jätteitä. Vossenoin saarella Laatokassa oli aikoinaan pyhä sassoona, johon vanhat ukot panivat rahojaan, saadakseen kosolti kaloja. Mutta hylkeenpyytäjät sen polttivat. Sassoonaa korvatakseen joku sitä kaipaava henkilö valmisti kivisilmä jumalan (nimi johtunut siitä kun jumalalla oli kivestä silmät). Jonkun vuoden kuluttua kohtasi jumalaakin onnettomuus, sillä eräs pyhä munkki, kalastaessaan saarella huonolla kalaonnella suuttui kivisilmään ja heitti sen ahvenien valtakuntaan. Aalloissa aikansa harhailtuaan joutui jumala vihdoin Falajan saareen, jossa juuri sattui olemaan, Mantsinsaaren kalastajat kalanpyydössä. Mantsilaiset saivat silloin runsaan kalansaaliin, ja olihan se selvää, että saalis oli kivisilmä jumalan johdatuksesta. He ihastuivat kivisilmään ja kuljettivat sen kotisaarelleen, jossa jumala sai paikkansa erään huoneen, nimittäin Siidorovin talon katolla Peltosen kylässä, ollen siellä näihin päiviin asti. Nykyään sama jumala on edusmies Janne Martikaisen toimesta tuotu Mantsinsaaresta Sortavalaan ja vierailee parhaillaan 'Rajavahdin' toimituksessa. Korkeasta iästä huolimatta on se vielä täydessä ryhdissään.""

Laatokka, Vossinoi, Karjala; Laatokka, Karjala, Mantsinsaari

Näyttelyt
Perusnäyttely, 15.06.2000 - 31.12.2019

Aiemmin tämä veistos oli käytäällä, kuin johdattaamassa saliin, kivenheiton päässä mm kattomaalauksesta Louhi. Viimeksi tämä mukava kaveri oli traijattu samaan tilaan tuoreempien pyh pyhempi pyhin eli pyhien esineiden tilaan. Jossa mm alttarikaappi. 





Sosiaalisesta mediastani, asiasta jasen vierestä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.