Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Joseph Mawlen tiirausta: Heartless (2009) ei tosiaankaan tusinakauhu

Heartless (2009) kauhu / draama, brittiläinen 1 h 54 m. Hiljainen elokuva alkaa ilman monologia. Hupparipoika  Jamie Morgan ( Jim Sturgess ) kuvaa filmille rikkinäisiä peilin osia, hylättyjä nukkeja, likaisia sisäpihoja, synkkiä röttelöitä. Kauniita yksityiskohtis. . Jamie kehittää kuvat studiolla, jossa muilla on seksistinen kuvaussessio meneillään, jossa äijät ts äijä Raymond Morgan ( Justin Salinger), broidinsa, kuvaa naista nimeltä Tia (Clémence Poésy) jolla on ällö turkki päällä. Äijät haluaa nähdä paljasta pintaa. Broidi sanoo valmiita kuvia katsellessaan Tiaa selän takana h*oraksi. Turkin takia. Valokuvastudion ulkopuolella on seksikkäitä kuvia - vain naisista.


Paoa6B:n roolissa Joseph Mawle. 

Hupparipoika Jamie on päähenkilö, jolla on sydämenmuotoinen syntymämerkki kasvoillaan. Hän ihastuu malliin. Ehkä. 

Jamie Morgan ( Jim Sturgess ) 

Tätä ennen hän on kehittänyt suurennosta valokuvista joita otti hylätyllä, törkyisellä sisäpihalla. Hän katsoo tarkemmin yhtä kuvaa, jossa likaisesta ikkunasta näkyy tuijottavan joku ihminen, hirviö. Hän näkee kaupungilla graffitin, piirroksen jossa hirviö irvistää. Kaupungin vuokratalot näyttävät aavemaisilta, muttei sillai hyvällä tavalla. Rappiossa ei mässäillä. 

Muisteluissa George Morgan ( Timothy Spall ) on mukava isä. Joka kuvaa filmille. Äidin Marion Morgan ( Ruth Sheen ) syntymäpäivillä avataan lahjoja. 

Kadulla joku mukava mies A.J. ( Noel Clarke ) alkaa jutella, tahtoo mukaansa baariin. 


" Kauneus on kauhun alku, sanoi Rielke." 


Näkeekö Jamie harhoja, ovatko demonit todellisia. Vaiko vain väkivaltaisia jengiläisiä. 


Omistan tämän dvd-kiekkona, voi vuokrata ja ostaa Blockbusterista. Paikoitellen toimiva, epämiellyttävä, kestää näköjään useamman katselin. Se, että Jamie näkee, kokee hirviöitä, paniikkia, epätoivoa, on aitoa, ahdistavaa, niinhän se elokuvan pitää ollakin. Elokuva pn kuitenkin liian pitkä. 


Jengiväkivallan syitä perataan telkkarissa: ihmiset katsoo telotuksia internetistä. Näin sanoo valkoinen mies. Ilmeisesti asiantuntija. 



Visuaalisesti huikeinta on kun menemme 

Papa B:n ( Joseph Mawle ) läävään. Kuin ksenografi, kuvaaja, lavastaja, valaisijat ja värin määrittelijät keksisivät vihreän, oranssin ja punaisen uudelleen. 

Olemme itä-Lontoossa. Kuten Ripper Street sarjassa. Papa B on paha, vaikka hän tarjoaa pelastusta, annosta, unohdusta. Arpinen, osin palanut Papa B, oranssin ja mustan värimaailmassa, tulen ja tuhkan sävyissä, auringon nousun ja keskiyön, on näky paidan riisuttuaan. 


Viiltäjä-Jack ennusti 1900-lukua, ei Florence Nightingale, sanoo Papa B. 

Vai oliko se Viiltäjä-Jack ennusti 1900-luvun, ei Florence Nightingale, sanoo Papa B.  Vaiko Viiltäjä-Jack aloitti 1900-luvun, ei Florence Nightingale, sanoo Papa B. 


Ensimmäinen lause on elokuvasta. 


Ei mitään tusinakamaa, todellakaan. 

Mukana mm Eddie Marsan asemiehenä, Weapons Man. 

Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Philip Ridley. Tuotanto: Pippa Cross, Richard Raymond.


Lontoo on vähintäänkin rujo, avainsanoinaan decay ja grim. Todella. Taiteillaan yliluonnollisen ja arkisen jengiväkivallan välillä. Onko demoneita, ja ovatko ne todellisia, vaiko "todellisia". Ovatko ne harhoja, mielenterveyden järkkyminen, trauman jälkeen, syyllisyydestä, vaiko aineista. Ovatko kaikki harhat ja henget pahasta. Mitä tehdä peloilleen. 


Mitään tuotemerkkejä, brändejä ei näy. Ei mainoksia. On jatkuva yö. Ja yön värit. 

Onnen hurmoksessa, ja sitten yksinäisyydessä.


Kannattaa kiinnittää huomiota myös musiikkiosastoon, jossa ohjaaja-käsikirjoittaja on rustannut lyriikat. 


⭐⭐⭐⭐





Lainauksia, quotes, Imdb:


Papa B: 

" Man is most creative at a time of peace and calm... I don't think so. Give Mankind nothing but calm and order, and Mankind is nothing on its own but a grazing cow. Man needs to be unpredictable to feel truly alive. To progress. To create. Mother Nature knows this. That's why she gives us cyclones, tsunamis. But sometimes, just sometimes, Mother Nature, she can't do it all. So what happens then? I help.

*

Jamie Morgan: Digital photography is a rough sketch... but film? Film is like...


Tia: Caravaggio!


Jamie Morgan: Exactly!

*

Papa B: I'm  like the patron saint of random violence "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.