Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 31. lokakuuta 2022

Bergmanin Kuiskauksia ja huutoja (Viskningar och rop/Cries and Whispers, 1972) perhedraama

Ingmar Bergmanin Kuiskauksia ja huutoja (Viskningar och rop/Cries and Whispers, 1972) perhedraama/epiokki, aikakausidraama, 1 h 31 m. Sopivan mittainen. Kirjaston dvd. 

Elokuva alkoi Ingmar Bergmanille mielessä kuvana, näkynä täysin punaiseksi sisutetusta huoneesta, jossa on kolme valkoisiin pukeutunutta naista. Se oli ohjaajalle sävelteos enemmän kuin "elokuva". Värimaailman ja aikakauden liian herkän filmin takia oli vaikea kuvata. 

" 1800-luku on kääntymässä 1900-luvuksi ja Agnes-niminen nainen makaa vakavasti sairaana syövän kourissa. Hänen sisarensa Karin ja Maria saapuvat valvomaan hänen kuolinvuoteensa ääressä uskollisen palvelijan Annan kanssa." Wikipedia. 

On kolme sisarista, mutta ei Tsehovin skenaariosta. Yksi heistä tekee kuolemaa, tapahtumaa odottaa toinen, ja kolmas pelkää sen tapahtuvan. 


Liv Ullmann on äiti. Maria. 

Ingrid Thulin on Karin. 

Harriet Andersson on Agnes. 

Kari Sylwan on Anna. 


Liv Ullmannin hahmolla on sutinaa kera ruman lääkärin, joka arvostelee naisen kasvon uutteita, jotka näkyisivät auringonvalossa. Miehet pääsivät tuolloin opiskelemaan ja ammatteihin ja tekemään työtä. Miten siitäkin tuli Tsehov mieleen. Naiset eivät päässeet opiskelemaan, eivätkä töihin, niin helpolla. Mutta nainen on rikas, hänen ei tarvitse tehdä työtä. Hän on rikkaassa avioliitossa, kauniissa kodissa, joka näyttää vasta siivotulta. Palvelijan jynssäämältä. 


Patriarkaatti. Uskonto. Pappien ahdistavat puheet. Valheelliset väittämät. 


Naisten elokuva. 


Syöpään kuolevalle luetaan Dickensiä. Ei pelkästään miesten fyysisestä, tosikkomaisest rumuudesta, vaan kylmyydestä, piittaamattomuudesta. 


Vai miksi ovat sisaret sisällä, sisätiloissa, toisiinsa kuin lankakerät. Punaiset. Miksi seinät ovat maalauksista, peileistä tyhjät. Punaiset. 


Tarvitaanko juonta, ja mihin. Tarvitseeko aina fade to black tai fade to white. Nyt voi fade to red. Kohtausten välissä valutaan punaiseen. Upotaan punaiseen. Leikataan punaiseen. Ollaan värikylläisellä seiskytluvulla. Myös giallon aikakaudella. Samaan aikaan ollaan 1900-luvun alussa ja 1970-luvulla. Myös tyylikkäiden mainosten ja muotilehtien maailmaa. 


Mitä tapahtuu kun kauniissa kodissa nainen huutaa. 

Minkä keskustelun peittää sellomusiikki. Kuka kantaa mitäkin traumaa vieläkin. 




Käsikirjoitus ja ohjaus: Ingmar Bergman


Palkinnot: mm Parhaan kuvauksen Oscar-palkinto 1974, Sven Nykvist. 

Parhaan naispääosan New York Film Critics Circle -palkinto, Liv Ullmann,

David di Donatello -urapalkinto

1974, Liv Ullmann, Ingrid Thulin, Harriet Andersson. 


#kuiskauksiajahuutoja #ingmarbergman #viskingarochropar #criesandwhispers 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.