Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Riget Exodus. Lars von Trierin tuorein Valtakunta pärähti Elisa Viihde Viaplaylle

Riemastuttava, ja haikea kolmannen ja viimeisen kauden avaus Elisa Viihde Viaplayltä 09.10.2022. Myöskin halloween spooky season: Lars von Trierin tuorein Valtakunta pärähti Elisa Viihde Viaplaylle, kaksi ensimmäistä jaksoa. Tänään 09.10.2022. 

Sisältää loppupuolella spoilereita. 

Se toisenlainen sairaalasarja, genret: 
musta komedia, daama, fantasia, kauhu, mysteeri ja kumma. 

Montaa kausien 1-2 näyttelijää ei ole enää keskuudessamme, mutta valtionsairaalaan tulee professuuriin lekuri (Perspirantti) Ruåtsissa, isänsä saappaisiin..



Kausi 3, jaksot 9 - 10 nyt nähtävillä.
Alussa muistellaan menneitä. Kuinka vanhempi, hauras nainen Karen (Bodil Jørgensen), unissakulkija, ehkä, katsoo Valtakunnan 2. kauden päätösjaksoa jossa ilkikurinen ohjaaja Lars von Trier laulaa tapahtumia lopputekstin rullatessa vieressä. Nainen ottaa dvd:n pois soittimesta, ja sanoo, ettei sarjaa voi noin lopettaa, von Trierin tyhmään lauluun.

Varsin metaa... Onko Karen suoraan Idiooteista? Häntä myös sanotaan idiootiksi. Myöhemmin. 


Karen sitoo itsensä sänkyyn, mutta se ei auta. Hän on unissakulkija, ehkä, ja kuulee outoja ääniö, äänen, jonka mukaan hänen pitää lähteä Rikshospitaaliin selvittämään mysteeriä. 

Paikalla on harvakseltaan järkeviä, normaaleja ihmisiä. Karen on ratkonut ristikoita, ja samalla hän pähkäili Lillebrorin ja Drussen kohtaloa. 


Kun aamu koittaa pärrää helikopteri hotellin yllä. Mikä ihmeen potilas näin kiidätetään sissään? Se onkin vain uusi lääkäri Helmer, Helmer Jr (Mikael Persbrandt) joka tullee töihin ensimmäistä päivää, kuin James Bond. Hän on kuten isänsä. Ruotsalainen. 
Keskellä tanskalaista arkea.
 
Sairaalaelämää... Ruotsalainen saa työhuoneensa huonekalut Ikeasta. Ne pitää tietty itse koota. Ja maksaa. 


Saadaan irvailla kummallekin maalle. Kun välit ovat jännittyneet. Kun toinen on iso maa, ja toinen ei. Ruotsalainen lääkäri nauraa ilman syytä, koska hänelle on niin opetettu, että tanskalaiset nauravat tyhjää.


Työpari (Lars Mikkelsen) on kummallinen halaaja ja polkupyöräilijä. Työhuoneiden toimistojen ovia ei tarvi lukita. 
Tietysti mainitaan Vasa laivan neitsytmatka, joka kesti pari metriä ennenkuin upposi. 
Kahvihuoneessa kilpaillaan, kumpi oli parempi, Strindberg vai Kierkegaard. Astrid Lindgren vai H. C. Andersen. 

Toisaalta irvaillaan poliittiselle korrektiudelle, tasa-arvolle, rasismille, teeskentelylle. Sukupuolineutraalius: kun potilaiden tiedoista poistetaan loppuosa eli sukupuoli, niin voiko mikään mennä väärään. 


Kuva heiluu, onhan tämä Dogmaa, Dogma 95, ja Dogman perillisiä, mutta toivottavasti eivät juo aitoa spriitä! 

Ironista, ja julmaa kyllä, Riget syntyi von Trierin lääkärivihasta. Nyt ts elokuussa 2022 ilmoitettiin Lars von Trier diagnosoidun, sairastavan Parkinsonin tautia. Sarjan ensiesitys oli Venetsian elokuvajuhlilla. 

Mikä on Exodus, suuri lähtö. Miksi hissitonttu ilmestyy hissiin.

Tyhmä pomo ei osaa pelata edes pasianssia tietokoneellaan.

Kolmannen kauden ensimmäinen eli 9. oli nimeltään Helmer. 
Ohjaajat: Morten Arnfred ja Lars von Trier
kirjoittajat: Niels Vørsel ja Lars von Trier. 

The Kingdom: Exodus (Riget: Exodus) julkaistaan ​​Mubissa syksyllä 2022. Nyt siis Suomessa, Elisa Viihde Viaplayltä katsottavissa kaksi ensimmäistä jaksoa. 
Olen katsomassa vasta 1. jaksoa, mutta pakkohan se oli kirjoittaa nyt. 

Kuvat Elisa Viihde Viaplay ja internet


Ja nyt spoilereita. 

Jakso 2: Willem Dafoe on myös hyytävä. 


Hissitonttu ja ohjaaja itte. Kuka on hissitonttu, ja miksi. 

2. jaksossa eli s3 e10 agendalla on me too eli seksuaalinen häirintä, josta Persbrandtin näyttelemää lääkäriä syytetään. Hänen puolustusasianajajaansa näyttelee Alexander Skarsgård, joka myös on näytellyt könsikkäitä Tru Bloodista lähtien.


Lars Mikkelsen on ollut oli pahiksena sarjassa Uusi Sherlock. Tässä hän on kiltti ja humaani lääkäri. Ainakin joiltakin puitteiltaan. 


Halutaan tasa-arvoista työyhteisiö, jossa kuitenkin suurimmilla palleilla istuu miehet johtavina lääkäreinä. 
Kaikki ovat valkoisia Helmer juniori huomaa, joten tanskalaiset raahavat kaksi ihonväriltä tummaa tyyppiä siivoustehtävistä lääkäreiksi. 
Tässäkin vitsissä voi olla takana, että ulkomailla, pohjoismaista katsottuna kehitysmaista tulleita lääkäreitä on pistetty siivoustehtäviin, jos ei osaa kieltä. Kuten alkuperäinen. 

Metatasot paukkuu, kun lääkärit työaikanaan ovat kahvihuoneessa kuin vapaa-ajalla perjantaina ryyppykilpailu. Varsonkin kun tekijät ovat taistelleet riippuvuuksien kanssa. 

Kun 1. ja 2. kaudella 1990-luvulla keittiössä työskenteli tiskaamassa kaksi kehitysvammaista, poika ja tyttö. Niin nyt paikalla tiskaamassa on tytönääninen robotti, koska säästetään. Nimenomaan alimmassa palkkaluokassa. 


 Jesper Sørensen näyttelee toista tiskaajaa, hän sairastaa harvinaista sairautta progeriaa eli Hutchinsonin–Gilfordin syndroomaa, jossa vanhenee nopeasti fyysisesti. 

Mukana menossa myös upea Tuva Novotny, yksi anonyymeistä ruåtsalaisista, lääkäri. 

Lars von Trierin kummallinen Valtakunta ilmestyi 1994. Lynchillä ei ollut, eikä ole yksinoikeutta kummaan sarjaan tai elokuvaan. 

Tässäkin pöllöt lentävät, tosin ikkunan lävitse. 

On myös rotta, joka on ensin vapaa, sitten pöllön suussa. Stig juniorin isän lokerikon avaimenperässä roikkuu rotta. Pöllöt lentävät myös seinien lävitse. 


1. jakson lopputeksteissä on mukana tietysti Lars von Trier. Ainakin äänenä. Ja ehkä punaisen samettiverhon takana. Vähän kuten Ihmemaa Ozissa. Ehkä. 

Anonyymit ruåtsalaiset ryhmään kuuluu myös Stig juniori, joka kantaa mukanaan Volvon pölykapseleita. 


Tottakai perustetaan komitea tutkimaan tehokomiteaa, joka etsii huonoja, turhia johtajia. 

Kipua tutkitaan. Tutkitaan myös mistä valkoinen kohina tulee. Tästä on vastakkaiset tulkinnat tutkijoilla. 

Myös tiede ja taikausko ovat vastakkain, ja tieteen sisällä tässä Valtakunnassa on hyvinkin paljon taikauskoa. On eri kaukosäätimet telkkarille ja eri laitteille, potilassängylle. 

Olemmehan kesällä mysteeriä, joka jatkuu 90-luvulta. 

Maailmankaikkeus on täynnä kipua. 

Mutta onneksi Karen ei ole yksin. 

On hykerryttävä nähdä kuinka Dafoe tanssii Beethovenin Oodi ilolle iloiten, mutta kuten Kuoleman tanssin letkajenkassa. 

Koska saatana on tulossa. 
Koska saatana on tulossa? 


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.