Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 14. lokakuuta 2022

Tv sarjat. Ripper Street (2012) mysteeri, viktoriaaninen, Viiltäjä-Jack, 5 kautta. Brit Box. Hyvät naiset ja herrat, tervetuloa Whitechapeliin

Tv sarjat. Ripper Street (2012) mysteeri, viktoriaaninen, Viiltäjä-Jack, 5 kautta. Brit Box. Kausi 2: 

 Hyvät naiset ja herrat, tervetuloa Whitechapeliin. Katsokaa mihin astutte. Synkkä Viiltäjä-Jack sarja 10 vuoden takaa. Synkkä brittiläinen sarja, jossa tuttuja naamoja. Brittejä kaihertaa vieläkin nämä raa'at, misogyynit murhat. Sarja alkaakin puoli vuotta Ripperin pidätyksen jälkeen, 1889,. Jo silloin tehdään rikkaille jännittävää kummituskierrosta, siis Jack the Ripper -kierrosta. Kunnes sen varrelta löytyy uusi murhattu nainen. Poliisitkin nyrkkeilevät likaisissa kellareissa. Rujo tarinan alku. 


Viiltäjä-Jackin uhreista on kirjoitettu 1-2 empaattista kirjaa, joita on lukujonossani. Lontoo myös myy Jack the Ripper -seinänkoristeilla,on postikortteja, johon on painettu kartta, missä kohokohtina löydetyt murhatut naiset. 
Mitä kauempana true crime on maantieteellisesti ja ajallisesti, niin sitä hurskaampi voi immeinen. Paljon on spekulointia myös sarjakuvissa, miksei murhaajaa vangittu. Vai miksi tehtiin peiteoperaatio. Oliko Syyllinen liian etuoikeutte ja rikas. Polliisi niin tyhmä.

Kun kaikki dekkarit ja trillerit alkavat siitä, kun rannalta löytyy alaston nuori nainen kuolleena, ihan Twin Peakista tuonne Siltaan. Että siitä on hieno, kotimainen lyhärikin tehty. Että onko tälle tilausta. Mikä tässä kiehtoo.

Itse olen täysin hurahtanut täysin viktoriaanisuuteen, sem myrkkypulloihin, korsetteihin, saapikkaisiin, kirjoihin, Kodakiin, keksintöihin, jatkokertomyksiin Penny Dreadful, rakennuksiin, laiskanlinnoihin eli isoihin nojatuoleihin joissa saa lukea, taikalyhtyihin.

14.10.2022. 

Aloitin rytinällä ja melskeellä Ripper Street (2012) 2. kauden: Jebediah Shinen roolissa vieraili Joseph Mawle (joka on Mahtisormukset sarjan rujo, siro ja kidutettu uruk Adar). Eeppinen nyrkkeilymatsi tulossa tuonnempana. Brit Boxilta.
Viktoriaanisuus 🥊🥊🥊🥊

Mm kirjoittaneet Richard Warlow, Julie Rutterford, Declan Croghan ja Toby Finlay ja ohjannut Andy Wilson (4 jaksoa), Colm McCarthy (2 jaksoa) ja Tom Shankland (2 jaksoa).

Luonnollisestikin muitakin keissejä. Lapsityövoimaa. Orpous. Lapsijengit. Yhteiskunta. Luokkayhteiskunta. Köyhyys. Kolera.

Jakson nimi suomeksi on Puhdas kuin pulmunen. 


Matthew Macfadyen (Operaatio Mincemeat, Ylpeys ja ennakkoluulo 2005, Anna Karenina 2012, Kolme muskettisoturia 2011, Pikku Dorrit 2008) on komisario Edmund Reid, traumatisoitunut, empaattinen älykäs poliisi, tutkija, ammattilainen, joka ei ole korruptoitunut. Herkkävaistoinen, päin vastoin kuin aikalaisensa. Amanda Hale (Veripunainen, lumivalkoinen 2011 The White Queen 2013, Viisasteleva sydän
2007  Yön kirkas tähti 2009) 
on vaimonsa Emily Reid, joka yhä suree. Ja rukoilee. 

Muissa Rooleissa Jerome Flynn (Game of Thrones, The Trick, Loving Vincent, Black Mirror: Shut Up and Dance, Edward II
1991) on Bennet Drake. Adam Rothenberg on kapt Homer Jackson. 

David Dawson (Peaky Blinders – gangsteriklaani, The Secret Agent 2016, Ontto kruunu 2012 – 2016, The Borgias ) on törkylehden reportteri Fred Best. Clive Russell (Book of Blood, The 13th Warrior, The Last Duel Dracula 2020, Game of Thrones, Outlander ) on Frederick Abberline. 

Koska kausia on 5, niin tässä kenties muiltakin kausilta. 

Josh O'Connor (The Riot Club, Emma.) on Bobby Grace. 

Joseph Mawle on tuttu mm elokuvasta Mr. Jones jossa näytteli George Orwelliä, sekä Mahtisormukset The Lord of the Rings: The Rings of Power, Game of Thrones, Abraham Lincoln: Vampire Hunter, The Awakening, Red Riding: The Year of Our Lord 1980, Persuasion, The Tunnel sarja. Tässä hän on Detective Inspector Jedediah Shine. 

David Warner on ( The Omen, Olkikoirat, In the Mouth of Madness, The Alienist, Wallander, Penny Dreadful) rabbi Max Steiner. 

Ripper Street kausi 1, jakso 2:


No nii. Viktoriaanisen, hyvin viktoriaanisen RIPPER STREET sarjan toinen kausi alkaa. Whitechapel. Nyt vierailijana Joseph Mawle. Olemme vuodessa 1890, ja kohtaus alkaa väkivallalla. Sekö kadulla että kyttäasemalla. Räväkkä musa soi, ja poliisi pamputtaa. Auuuuu... 

Miksiköhän virkavaltaa ei kunnioiteta. 

Musiikkikin on hyvin machoa. 

Tapaamme myös herra Merrickin, eli Elefanttimiehen. Miten oopiumikauppa muuntuu. On hyvin tervetullutta kuulla kuinka britti myöntää Iso-Britannian turmelleen Kiinaan. 

Sarjan alku eli 1. kausi oli Viiltäjä-Jackiä, se oli se koukku, jolla saatiin katsomaan. Se tunnelma, se ajanjakso, se genre, se estetiikka. Kaikki oli heti selvillä. Mutta 1800-luvun loppu etenee.... 

Itä-Lontoossa ei vieläkään olla kuin herran kukkarossa. On monenlaista pahuutta, ja monenlaista miehuuta, toksisuutta ja selkärankaisuutta. Kaikki poliisit eivät ole pahoja. Naiset ovat kyllä sivuosissa, ikävä kyllä. Palvottuja naisia, rakkauden tai himon kohteita, tai silvottuja uhreja. 

On hännällinen ihminen, on kuriositeettiteatteri, on sideshow. 

Jebediah Shinen roolissa Joseph Mawle, vassokuu: Kukaan mies ei juo teetään yhtä mustana kuin hän... Jos hän muistuttaa liikaa Gangs of New Yorkin päähenkilöä, Daniel Day-Lewisin esittämää, ulkonäöltään, kamppailluiltaan, niin tämä on synkempi hahmo. Viktoriaanisella ajalla miehillä oli toisinaan mittavat pulisongit, kuin hyvinvoivien oravien hännät. Näissä taideteoksissa tosin komeiksi trimmatut. Uhkuen jotain alkukantaista, brutaalia. 


Kolmas jakso:
Alkaa riehakkaalla vaudevillellä, varietee-esityksellä, musikaalilla, jossa aiheena Viiltäjä-Jack. 

Konservatiivinen vanha etuoikeutettu mies, kaupunginvaltuutettu paheksuu esitystä, ja katoaa. 

Neljäs jakso : Irlantilaiset kapinalliset, radikaalit. 

Sarjassa yhdistyy brittein maailmaherruus, 
 - valloitus ja kolonialismi myös kodin sisälle ja kadulle. Patriarkaatti virkavallassa ja valtuustoissa. Naiset joilta evätään koulutus, työ. Ihmisoikeudet. Irlannin tilanne viktoriaanisella ajalla muistuttaa myös lähitulevaisuuden 70-80-lukujen väkivaltaa, sortoa. 

Viides jakso on parhaimmin valaistu trailerissa, ja jakson alussa on kaksi kaunista nuorta miestä sängyssä, ja puhuvat unelmistaan... 

Mukavaa, et miehisyyden kuvaa laajennetaan. Että on myös herkkiä hetkiä, joista ei halua nousta ikävää maailmaan.. 

On homomiesten yhteisö, jossa osa maksullisia. Viktoriaaninen kaksinaismoralismi hyväksyy muualla poliisienkin ja muitten heteromiesten hyväksikäyttämät ja halvekdimat naispuoliset prostituoidut. Mutta ei homomiehiä. Näin viides jakso alkaa. Kauden paras valaistus. 

Surullista, kuinka homoseksuaalisuus on pidetty rangaistavana. 

2. kausi, kuudes jakso: Antisemitismi ja Whitechapelin uskonsodat. Vieraina mm Paul Kaye, Frankie McCafferty ja Callum Turner. 


Kausi 2, jakso 7: Our Betrayal: Part 1. Tässä vihdoinkin Jebediah Shinen roolissa Joseph Mawle nyrkkeilee..
Eli. Lopetan tämän kirjoituksen, ja kuolaan muualla.... 






















Brit Box:

Brit Boxia kokeilin sairaslomalla aiemmin tämä vuonna, katsoin verkkosivua cromecastinin kautta tv ruuduilla. Sivun käyttö oli kömpelöä ja tukkoista. Sisältö mainiota brittitarjontaa. Nyt käytän sovellusta, mutta välillä se takkuaa. Ei voi bingettää eli marathon-katsella. Koska aina jakson jälkeen pitää palata etusivulle, klikata suosikit -sivuani, hakea sieltä Ripper Street, hakea uusi jakso, ja joka kerta valita kieleksi suomi. Missään muussa palvelussa ei ole näin köpöä ja hidasta toimintaa. Sen isältöä rakastan vanhoja tuttuja brittisarjoja, mutta myös uutta sisältöä. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.