Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 17. helmikuuta 2020

Gremilins 2 elokuvassa irvaillaan naurettavalle nykyajalle: juppien1980-luvulle

Gremilins 2 elokuvassa irvaillaan naurettavalle nykyajalle: juppien valtaamalle 1980-luvulle, jota kiihkeästi diskojumputuksen mukaan sykkivä New York symboloi sopevasti: olkatoppaukset, suuret silmälasit, sileät mittatilauspuvut, mikroaaltouunin pelottavuus; ja yhtä lailla abstraktimmat käsitteet: uskottomuus, kyynärpäätöniminen, kiipiminen, perseen nuoleminen - kaikkien on pakko menestyä, sama se muille. Suuri metallinen hopeanhehkuinen, kolea yhtiö Clamp on tämän kaiken ruumiillistuma jossa kaikki uudet hullutukset - kuten vinhasti pyörivät pyöröovet joista ei pääse ulos, ja äänikäskystä toimivat hissit - släpstikkaavat pienivireisesti, mutta milteipä chaplinmaisia ajatuksia herättävänä (Nykyaika).

Kaiken ajan isoveli valvoo, ja monitoreista havaitaan kuinka työntekijä polttaa sätkän - hän saa heti potkut, ja hänen vakanssinsa ilmoitetaan heti vapaaksi. Kaiken on oltava tehokasta, robottimaista. Rakennus on nykyinen Metropolis, jossa pikkukaupungin ihmiset koettavat pärjätä suuren kaupungin vaatimalla tavalla. Kantaa otetaan niin eläinten oikeuksiin kuin muihinkin oikeisiin, pehmeisiin arvoihin. Kaiken keskellä pörröt (joista elokuvan nimikin tulee) muuttuvat riiviöiksi, ja tuhoavat kaiken esimerkiksi ruokaa heittämällä (niin ikään vanhan ajan slapstickin mukaan), mm majoneesia pursuttamalla.

Christopher Lee näyttelee hullua tiedemiestä, jonka geenilabrassa peltihattu-lehmien ajatukset tulkataan englanniksi. Huumoria tuo pullea luonnenäyttelijä Robert Prosky joka esittää vanhaa vampyyriä joka show:n juontajana esittelee ja kommentoi goottilaisessa studiossa vanhentuneita kauhuelokuvia, ja täydessä vampyyrikreivin roolipuvussa valkoiseksi puuteroidun pullein poskin ja viittoineen kaikkineen lohvertaa kävellä rakennuksessa - kenenkään kiinnittämättä huomiota. Sisäänrakennettuna lisävitsinä rakennuksen tv-studiossa filmiarvostelija haukkuu lyttyyn elokuvan Gremlins, että mitä hauskaa siinä on.... Ja riiviöt tietenkin valtaavat hänen studionsa.

 => Gremlins 2 - The New Batch (1990)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.