Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

lauantai 1. helmikuuta 2020

Vampyyrit, miehet Udo Kieristä Spikeen

Kierin Udon kauniiden hyönteissilmien katseen alla, vaikka olen ehkä eri luokaa... ;) Ah.

Buffyn tunnari alkaa häiriintyneellä urkujen soitolla ja päättyy kahteen kirkonkellon lyöntiin [ luku kaksi Suomessa ennustaa: ensimmäinen hyvää, toinen pahaa ].. Siinä välissä ehtii soida nopea pop-rock-kipale jossa on tietysti kitarasoolo [ muttei onneksi pitkä ] jossa esitellään sarjan rajuin henkilö.

Kaiken yllä
suuri täysikuu
mollottaa sinisin,
ylevin, sinun tutuin kasvoin,
ylpeillä poskillaan ruton jäänteet
kuin odottaen suudelmaasi, kuolema.

Buffy esittelee nykyvampirismin: enää ei - jostain syystä - pelottava vampyyri ole vanhan ajan seksikäs salonkileijona: pitkä tumma komea muukalainen, jonka vihreät silmät hypnotisoivat ja itäeurooppalainen aksentti saa tiukimmankin - eh - kirjastonhoitajan heittämään ne kuuluisat pöksynsä, krusifiksinsa, valkosipulinsa ja vihkivetensä pois. Tällainen karski viettelijä vieraili vielä Aarteenmetsästäjä sarjassa: hän oli luennoiva professori ja vampyyri-kirjailija - ja sali oli tupaten täynnä - halukkaita naisia.

tv sarja Buffy: Spike Ihanan höpsö ja hottisvampyyrisarja Buffy esitteli meille, kiitoksia kuolaten, hahmon nimeltä Spike, joka oli valkaistu piikkitukkainen hullu, paha ja hyvin vaarallinen... brittiläinen punkpoika pitkässä nahkatakissaan - kuin Billy Idolin ja arjalaisen unelman rakkauslapsi... Näillä natsityyppisillä upeilla kiiltävillä nahkatakeilla kai haluttiin alleviivata pahuutta, synkkyyttä ja arvaamattomuutta. Tietenkin jaksossa taustalla piti soida Sid Viciouksen versio klassiko venytyksestä My Way... / Dancing with myself...


 Niin ikään Poltergeist Legacy sarjassa - jostain syystä aikuisille suunnattu huumorintajuton yliluonnollisia asioita käsittelevä sarja - yksi päähenkilöistä alkaa muuttua villiksi: kynnet, hiukset kasvavat, uni ei tule. Sarja esittelee Vlad Tepes -nimisen historian hahmon, joka ei esittelyjä tässä kaipaa. Hänet siis esitellään myöhemmin.


Palatakseni Buffyyn sarjan vampyyrit ovat rumia demoneita jotka haluavat valloittaa maailman eikä vain tuottaa nautintoa kaulansa paljastaville nuorille neitsyille - sukupuolesta riippumatta. Itse Buffy vampyyrintappaja on tylsä, kuiva, cheer leader - amerikkalainen blondi koululainen, kiltti perhetyttö. Tietystikin tämä vampyyrintappaja rakastuu vampyyriin, itse asiassa ainakin kahteen vampyyriin - ja mikäs siinä - tiedossahan on suhteellisen pitkäikäinen suhde - koska boyfriend on kuolematon. Buffyn spin off -sarjana [ = kylkiäisenä ] tullut Angel sarja on Buffyn entiseen puupökkelö-vampyyri Angelukseen keskittyvä sarja, jossa on hillittömänä, komediallisena sivuhahmona eräs vihreänaamainen sarveikas demoni, jolla on sangen inhimillisiä piirteitä: hän haluaa laulaa kuin Sinatra, eikä hän ole ollenkaan urhoollinen.

 
Dark Angel tv-sarjan vuosien 2001-2002 jaksoissa koira-hybridi nimeltään Joshua [ Kevin Durand] kiinnostaa, koska hän on niin täysin viaton, hyvän tuulinen ja raikkaan aito ja teeskentelemätön ja ihmettelee maailmanmenoa. Varsin tuoretta on näissä nihilistisissä tulevaisuuden sarjoissa törmätä aitoon henkilöön, niin kuin "maalaiseen", impivaaralaiseen tai alkuasukkaaseen joka on koskematon sairaaseen maailmanmenoon verrattuna hirviöön itse asiassa: kuono ja mustat kynnet. Dark Angel myös pienen pienenä mustana perusväreenä kertoo kloonauksesta ja ihmisen luokittelusta. Tulevaisuus ei ole ollenkaan aurinkoinen.

Yksinkertaisin kummitustarinan juoni on: normaali ihminen, yleensä nainen näkee aaveen ja säikkyy tätä. Absurdimmassa Oscar Wilde / Monty Python / Benny Hill -kloonauksessa aave säikkyy naista papiljotit päässä, naama rasvassa. Postmodernimmin voi mitä tahansa tapahtua, jopa kliseitä. Moderni 2000-luvun kummitustarina voi olla valkokankaalla sellainen, jossa sekä päähenkilöt että katsojat eivät tiedä päähenkilöiden olevan aaveita.

Mikä on tulevaisuuden kummituselokuva? Katsojat ovat eläviä kuolleita? Mitään elokuvia ei tarvita koska elämä on muutenkin apokalyptista ja absurdia?

Minä työstin kuvaa nukkuvasta naisesta jolla on vaalea harso kasvoillan. Halusin nostaa tuon harson. Miksi se siinä makasi? Odottaen kipsivalosta? Kuinka pelottavalta näyttivätkään kipsivalokset jotka on tehty kuolleiden kasvonaamiosta. Rauhallinen malli. Rautainen malli. Rautainen mieli.



        


Bela Lugosi

BelaBela

Dracula

Nosferatu








Vampyyrit, lyhyt oppimäärä:

Vampyyrit soittolistalla.... Martin

Shadow of the Vampire

Andy Warhol´s Dracula

Kierin Udon kauniiden hyönteissilmien katseen alla, vaikka olen ehkä eri luokaa... ;)




tv sarja Buffy: Spike

Ihanan höpsö ja hottisvampyyrisarja Buffy esitteli meille, kiitoksia kuolaten, hahmon nimeltä Spike, joka oli valkaistu piikkitukkainen hullu, paha ja hyvin vaarallinen... brittiläinen punkpoika pitkässä nahkatakissaan - kuin Billy Idolin ja arjalaisen unelman rakkauslapsi... Näillä natsityyppisillä upeilla kiiltävillä nahkatakeilla kai haluttiin alleviivata pahuutta, synkkyyttä ja arvaamattomuutta. Tietenkin jaksossa taustalla piti soida Sid Viciouksen versio klassiko venytyksestä My Way... / Dancing with myself...
Spike Is Dancing With Himself;Spike - I did it my wayMy Way - Gary Oldman (Sid & Nancy)(High Quality)Sid Vicious - My Way (Original and Complete Version).flvSpike ( Buffyn 2. tuotantokausi ): Bad to the Bone
Spike - White WeddingBilly Idol - White Wedding Pt 1

Gary Oldman




ja vasta vampyyreiksi vihityt..

ja juuri unohdetut eiliset vampyyrit






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.