Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Minisarja Kotiopettajattaren romaani eli Jane Eyre

Mikä näissä moderneissa tavalisen näköisissä, sympaattisissa naisissa on? Jane Eyre oli harvinaisen järkevä tyttö – vaikka hänellä oli takanaan niin traaginen ja sadistinen lapsuus. BBC:n ihastuttavassa minisarjassa Kotiopettajattaren romaani häntä näytteli Ruth Wilson.

Charlotte Brontën ihastuttava klassikko Kotiopettajattaren romaani (1847; suomennettu vuosina: 1919 Tyyni Haapanen-Tallgren, ja 1985 / Kaarina Ruohtula) onkin sitten ollut kuumaa kamaa divareissa. Mikäs siinä. Hassua kyllä – ostaessani kassillisen, siis kymmeniä poistokirjoja, poimin mukaani myös vanhan painoksen Brontën teoksesta Syrjästäkatsojan tarina ( Villette, 1853; suomennettu vuonna 1966 / Tyyni Haapanen). Kirja tuli maksamaan noin kolme senttiä. 


Puhumattakaan uudesta minisarjasta Kotiopettajattaren romaani! Mutta olin tosi pettynyt siinä herra Rochesteriin, joka oli kuin liimaamista vailla oleva kiiltokuva. Vai oliko se nuolemista?? No, kohta illemmalla hänet voi tsekata James Bondin special guest villainina (Die Another Day, 2002)… Toby Stephens on ollut myös Casanova, tsaari Aleksanteri I, sekä tietysti Orlandon Othello. Onegin filmissä vuodelta 1999 hän on Vladimir Lensky (Impivaarassa hänet tunnetaan kirjoitusasulla Lenski); tämä Pushkinin tekstiin perustuva traaginen romanssi sisältää yhtenä teemana tietenkin kaksintaistelun – kyllä siinä neo-viktoriaanittaren silmä lepää kun Lenski haastaa Oneginin ( häntä näytteli upea Ralph Fiennes, joka on nykyään jatkuvasti viihdeuutisissa oman privaattielämänsä eeroskandaalien tyyliin kympin kerho ja kaikki joukolla hotelli uima-altaaseen kelteisillään hauskaa pitämään.. ) kaksintaisteluun – joka on traagisen tuttua myös Puskinin omasta elämästä. Nyt erehdyin nummille, ja sivupoluille. Itse päähenkilöstä, tuosta kotiopettajattaresta nimeltä Jane Eyre pidän paljon, monella tasolla..

Jane Eyre on järkevä, tavallisen näköinen köyhä ja älykäs nuori tyttö, johon voi luottaa. Mutta mikä hänen tuskansa määrä on! Nöyryytyksiä, sadismia, ilkeyttä on hän saanut kohdata elonsa tiellä ja rapaojissa. Katsoessaan kuinka prinsessahelmaiset tyhjäpäiset rikkaat "ylempi"arvoiset lehahtavat hänen ohitseen kutsuista toiseen, ja tanssiaisista tanssiaisiin. Nuoresta elämästään nauttien…

Ostin äsken vallan täydellisen alkuperäiskielellä vuodelta 2006 olevan painoksen romaanista Jane Eyre, jonka on kuvittanut kiinnostava Dame Darcy. Suosittelen lämpimästi, ja absinttilasi kädessä… Tuo multimediataiteilija Dame Darcyn kotisivuihinkin kannattaa tutustua. ¨

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.