Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 17. helmikuuta 2020

Vai onko maalla vajavaa? Eli missä naislääkärisarjat ja missä maaseudun idylli? No täällä:

Missä ovat naislääkärisarjat?? Onko mentävä takaisin villiin länteen, jossa Tohtori tuli kaupunkiin ( Dr. Quinn, Medicine Woman , 1993-1998 )???? Onneksi nykyään naisia on pääosassa myös oikeuslääkärinä, patologina, tohtorina, rikosantropologina tai oikeuspatologina, kuten tässä sarjoissa: Hiljainen todistaja ( Silent Witness, 1996-2004) tai Yli synkän virran ( Crossing Jordan, 2001-2007), Bones ( 2005-2007 ), tai CSI: Miami ( 2002-2007). Kirjoitin siis 2007.

Ullakolle nostettu romanttinen 1970-1980-lukujen pokkarikirjallisuus ja romanttiset lehdet, eritoten lääkärisarjat esittävät miehen jalustalla lääkärinä naisen ollessa korkeintaan kipusisko.

Vast ikään loppui lämminhenkinen – siis mustalla huumorilla höystetty 2000 eekkeriä taivasta ( Two Thousand Acres of Sky, 2001-2003). Näissä sarjoissa maaseutu esitetään aluksi idean tasolla ihanana impivaarana, koskemattomana paratiisina, jonne on tunnevammaisen, petetyn, jätetyn, loukatun tai köyhtyneen kaupunkilaisen helppo kadota haavojansa nuolemaan incognito.

Aluksi kaupunkilainen törmää kulttuurishokkiin – missään ei ole kulttuuria! Sitten cityurbaaninainen esitetään järjettömissä siis epäkäytännöllisissä, kalliissa korkokengissä kelillä kuin kelillä hengenvaarallisesti koikkelehtivana lyhytjännitteisenä tyhjäpäisenä ja pinnallisena sinkkuna, jonka kännykkä ei tietenkään korvessa saa mitään signaalia, kuten sarjassa Teoria miehistä, jossa myös pesukarhu ja muut metsän pedot vainoavat kaupunkilaisrukkaa. Tietenkin tällaiset ylisuuret rettyyttelyt ja liioittelut kuuluvat komediaan. Eihän sitä kukaan nauraisi jos kovasti Sinkkuelämää sarjan kaltainen pimatsu kulkisi maastokengissä, ja olisi edes vähän perehtynyt alueen oloihin.

2000 eekkeriä taivasta sarjaa katsoessani ilahduin, että Paul Kaye näyttelee kerrankin normaalia! Hän on tyypillinen niin lontoolainen niin lontoolainen cockneytä suplikoiva [ kovasti ihastuttavan Gary Holtonin tapainen ] sätkänvääntäjä, huulenheittäjä ja työnvieroksuja - ei suinkaan siis parhainta puolisomateriaalia. Ikiteini. Mutta oi katso sarjassa hän kasvaa ihmisenä… Kaye oli normaali tätä ennen ainakin, tosin liian pikaisesti, tuoreessa rikoksessa ja rangaistuksessa nimeltä Match Point (2005), ja öisin hän yrittää lyödä oksettavuuksissaan laudalta muut Mtv:n tyhjäpäät sarjassa Strutter (2006). Me kaipaamme Dennis Pennis aikoja ( 1996-1998 ), ja skottiruutuhousuja! Olihan Kaye myös [ realistinen ] pomo helvetistä sarjassa Tunarin päiväkirja ( Perfect World, 2000 ).

2000 eekkeriä taivasta sarjassa oli hienoa mm. pakollinen Wickerman –jakso – olimmehan skotlantilaisessa korvessa… Jossa olemme myös ihanan vastustamattomassa sarjassa Ylämaan kettu (Hamish Macbeth, 1995-1997) joka sijoittuu villiin, ja persoonalliseen Skotlantiin, ja joka näyttää, että kaukana kaupungeista ja protokollasta pitää laki ottaa omiin käsiinsä, ja hyvinhän sitä tullaan tullaan, toimeen tullaan… Ainakin meillä Ylämailla. Miksi näitä sarjoja rakastetaan ja katsotaan? Ehkä siksi, ettei katsojalla ole aina mahdollista katkaista oravanpyörä ja häipyä eks tempore maalle. Se voi olla pienoinen unelma, jonka toteuttaa sitten kun on eläkkeellä tai lottovoiton kohdatessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.