Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

lauantai 1. helmikuuta 2020

Monikasvoinen hirviö kurkkaa vuosikymmenien ajan naisen makuuhuoneeseen:

Monikasvoinen hirviö kurkkaa vuosikymmenien ajan naisen makuuhuoneeseen: on ahdistavaa, kun nainen on näin pieneen, intiimiin ja klaustrofobiseen nurkkaan ajettu. Kaunotar ja hirviö. Kaunotar tahtoen [ Nosferatu, Alien, Uhrilampaat, Muumio ] tai tahtomattaan [ King Kong, Dracula ] houkuttelee hirviön pyhimpäänsä, ja tuhoaa hirviön joko rakkaudellaan [ King Kong, Bram Stokerin Dracula, Nosferatu ] tai kekseliäisyydellään pakon edessä [ Nosferatu, Bram Stokerin Dracula, Alien, Pitchblack ]. Näin nainen tuhoutuu myös itse tullakseen marttyyriksi [ Nosferatu ] tai selviää ja tulee palkituksi kunnianhimoisesta erinomaisuudestaan [ Uhrilampaat, Alien ] tai nainen saa prinssin siis sankari-miehen [ King Kong, Bram Stokerin Dracula ].


Minä nautin näistä graafisista vitseistä; olin aina ollut rakastunut Dürerin omaankuvaan, vai oliko se Johannes Kastajan, Jeesuksen tai vastaavan mytologisen hahmon kuva? Hällä väliä vaikka olisi hybridi, mutta kaunis, paksukiharainen mies siitä katsoo vakavana. Hän on aivan Gary Oldmanin näköinen, ja oli hauska huomata kuinka Coppola sijoitti elokuvaansa Bram Stokerin Dracula juuri Draculan nuoruuden muotokuvaksi tuon Dürerin maalauksen variaation, joka oli vielä korostetummin Draculaa näyttelevän Oldmanin näköinen.
              Ø Saksalainen kuulu maalari Albrecht Dürer (1471-1528)

Tämä on tuttu asetelma vanhan ajan kauhukuvista: nainen katsoo turhamaisena vain peilikuvaansa kauneuspöytänsä, vai mikä kampauspöytä se on, ääressä ja ulkoa katsoo sisälle naisen makuuhuoneeseen hirviö joka on Frankensteinin hirviö, Dracula, Oopperan kummitus tai tässä tapauksessa King Kong jonka silmä kenties näkyy hotellihuoneen ikkunassa ja sitten koura jolla hän sieppaa Annin itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.