Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 14. helmikuuta 2020

Viktoriaaniset kulissit, korsetit / From Hell – Helvetistä. Murhamiehen muotokuva: Viiltäjä-Jack - tapaus selvitetty

Viktoriaaniset kulissit, korsetit, ja oma rakas, liian kallis tekopyhä koti - ….. kun kaikki todistajat ja uhrit ovat prostituoituja. Niin ylhäiset kuin alhaiset miehet eivät luottaneen huoran sanaan, mutta eivät tulleet toimeen ilman näiden palveluksia. Jo elokuvan alkujaardeilla paljastetaan kuka Viiltäjä-Jack on ----

Leffan päähenkilö, kulmakortteleista kohonnut ja itse oppinut lahjomaton poliisi niin ikään työrinä etsivänä saa selville, kuka viiltäjä-jack on. Luulisi, että elokuva siihen loppuisi. Ei, ei suinkaan. Nythän vasta hänen työnsä alkaa, ja saamme nähdä kaksinaismoralistisen viktoriaanisen ajan ongelmia, jotka ovat tuttuja yhä: ylemmän luokan edustajan tekosia painetaan villaisella. Hänhän on prinssi Albert, josta on tuleva heidän kuninkaansa!

Mutta miten saada tuo sarjamurhaaja kiikkiin? Sankarietsivämme esimies – tietystikin tyhjäntoimittaja joka ei ole omilla ansioillaan kiipinyt asemaansa – nuolee ylempiensä ylhäisiä perseitä, mutta antaa vaihtoehdon: Intiassa tiikeri metsästettiin asettamalla vuohi syötiksi. Esimies, joka keskittyy vain komentamaan miten taulunsa suoristetaan asentoon, haluaa näin ollen uhrata huoran, jotta viiltäjä-jack saataisiin kiinni "verekseltään. Kirjaimellisesti."

Tässä suomennos on onnistunut – kun se taas ei ollut ajan tasalla kun sankarimme kollega oli tästä huolissaan – olihan herooinen rehti poliisimies ryhtynyt suhteeseen osapäiväprostituoidun kanssa – ja tarjosi tälle apua: ranskalaisia kirjeitä. Suomennoksessa olisi pitänyt olla sitaatit, sillä ennen muinoin "ranskalaiset kirjeet" tarkoittivat kondomeita.

Myös leffan nimi "Kuristaja" menee metsään niin että sormet on verillä. elokuvan alkuperäinen nimi: The Ripper (1997) .

Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyttä ei ole saatu selville.

Taiteessa ja tietokirjallisuudessa hirviön henkilöllisyyttä on tutkittu ankarasti, ja käsitelty vuolaasti, ja päästy ainakin kolmeen julkkikseen: Patricia Cornwell on tietopuolen teoksessaan Murhamiehen muotokuva: Viiltäjä-Jack - tapaus selvitetty (suomeksi 2003) päätellyt murhaajan olevan taiteilija Sickert; Cornwell on päätynyt ratkaisuunsa modernin rikostekniikan menetelmiä käyttämällä.

From Hell – Helvetistä sarjakuvien luoja Alan Moore on päätellyt teurastajan olevan sir kuninkaallinen tohtori Gull. Rainassa on mukavia – ja vähemmän mukavia - yksityiskohtia jossa viktoriaanisen ajan vuosisadan lopun Lontoon kurjalisto todella elää loan keskellä, laskiämpärit viskotaan kadulle, jossa myös naiset nostavat maksusta helmojaan, ja ovat kenen tahansa teurastajan armoilla – elleivät mene hengenvaarallisiin tehtaisiin töihin. Viktoriaaninen tekopyhä koti esitetään täyteen ahdettuna nukkekotina, komeina kulisseina, mutta todellinen näyttämö oli katu, koska huonompien kaupunginosien visvaisilla kaduilla, jonne solkkuämpärit tyhjennettiin, maksetut naiset nostivat maksusta helmojaan.

Muuten – sankari Jim Hansenia näytellyt Patrick Bergin on näytellyt, niin ikään, tohtori Victor Frankensteinia (Frankenstein, 1992 / TV -elokuva) .... Hän on ollut myös Casanova, minisarjan Vladislav Tepes eli Dracula, kuningas Artur, Robin Hood, sekä irlantilaisena hän on tietysti ollut mukana leffoissa: Patriot Games (1992), sekä Silent Grace (2001) .... jossa hän oli, tietysti, Peter, IRAn jäsen. Ilman muuta hänet on valittu Vihollinen vuoteessani jännärin sadistiseksi puolisoksi (Sleeping with the Enemy, 1991). Näin se haliwuud käs[t]ittää irlantilaisen meihen, juu nou. Janet Meyers: Kuristaja (The Ripper, 1997)



Ø Viiltäjä-Jackia eli Prinssi Albert Victor Edwardia näyttelee muuten Samuel West joka on meille tuttu tietystikin Victor Frankensteinin roolista elokuvasta Van Helsing. Muita elokuvia: Carrington (1995). Muita elokuvan The Ripper näyttelijöitä: Michael York joka oli niin ihanan viaton 1970-luvulla ollessaan kömpelön innokas d´Artagnan Muskettisotureissa (The Three Musketeers 1973, The Four Musketeers,1974) kuin Cabaret musikaalin filmatisoinnin kokematon kloppi sinisine silmineen jonka niin Liza Minelli kuin äveriäs nuorukainenkin tutustuttavat lemmen ja ilvoittelun poluille ja kareille. Viime aikoina hän on ollut mm navan aluisessa, heppoisessa Austin Powers -agenttiparodioissa.

Tietysti hän on ollut kuningas Artur, Paholainen, Merlin, Idän pikajunan arvoitus dekkarin filmatisoinnissa hän oli kovassa seurassa, ja onhan tietysti ollut myös mukana erinomaisen kirjailijan nimeltä Jean Rhys teoksen Siintää Sargassomeri filmatisoinnissa Wide Sargasso Sea (1993). Jean Rhysin romaani Quartet on filmatisoitu samannimisenä vuonna 1981, ja harvassa leffassa on näin kiinnostava näyttelijälista: Maggie Smith, Anthony Higgins, Isabelle Adjani, ja suosikkini Pierre Clémenti. Lisähuom: Luin juuri romaanin suomennettuna nimellä Kvartetti. No perkele.

Luen uusimmasta Seurasta (21.7.2006) Paolo Torrettan artikkelia otsikolla Viiltäjä-Jack oli nainen! tähän tulokseen päästiin tutkimalla dna-analyysissä sylkeä, "josta löytyi yhä jälkiä Viiltäjä-Jackin ( Jack The Ripper ) Scotland Yardille lähettämien kirjeiden postimerkeistä.

" Kehitys kehittyy ja "Dnata:ta on ollut mahdollista tutkia uuden, Brisbanen yliopistossa kehitetyn menetelmän avulla. "  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.