True crime:n kaupallistuva pimeä puoli pre- ja postviktoriaanisessa kauhutarinassa ja nykyturismin historiassa - Lontoo 1790-1899, 2007
Heti kun olin saapunut Lontooseen ja juonut kupillisen mustaa teetä ja kaksi kuppia valkoista kahvia, ja syönyt tujun mutta sääliteltävästi ylihinnoitetun mozzarella-chiapattan salaatin kera mutta kastikkeetta, aloin tehdä töitä, kasata papereitani ja plarata lähteitä. Punaviini oli jättänyt rinkinsä papereihin - asiaan sopien.
Jäin kirkuvan punaisesta bussista pois Fleet streetillä ja katsoin, kuinka herttainen parturiliike oli vielä pystyssä. Olisi ollut täydellistä saapua tänne 1977-1984 sekä 1793-1899 ajanjaksoilla, mutta tyydyin tähänkin.
Lontoo - verinen kaupunki.
Ei.
Lontoo - viktoriaaninen pimeä puoli.
Sopii paremmin.
Lontoo on täynnä kauhutarinoita
ja kirjakauppojen hyllyt pursuavat true crime -teoksia, jossa valotetaan historian pöyristyttävimpien todellisten rikollisten, sarjamurhaajien ja kaltaistensa taustoja ja motiiveja. Ja kansa ostaa. * Jack the Ripperin kirjat.
Punainen on Lontoon väri, se voi olla urbaanin kaupungin syke kliseisesti tykyttävä innostunut sydän ja pulssi jolle ei koskaan tule flat line:a. Se ei kuole. Kirkkaan punaiset puhelinkopit ja postilaatikot. Camden Townissa ja muuallakin myytävät kammottavat, lukuista Kellopeliappelsiini -elokuvajulisteet muistuttavat pahuudesta olemassaolollaan.
Ø Sweeney Todd - paholaismainen parturi Fleet Streetiltä. 1700-luvun lopulla - siis ennen viktoriaanista aikaa työskenteli Fleet Streetillä Sweeney Todd parturina, hän ajoi parrat ja pisteli asiakkaan aivan uuteen uskoon - siis paloiksi. Rva Lovett puolestaan omisti seinän takana piiraspuodin, ja pisti asiakkaat piirakoidensa täytteeksi.
Francesca Joseph ohjasi Huomenna La Scala / Tomorrow La Scala! - nimsien draamakomedia vuonna 2002, ja se pohjautuu demoni-parturi Sweeney Toddin henkilöhistoriaan ja Stephen Sondheimin makoisaan oopperaan. Tämä ihastuttava, hauska ja kammottava elokuva on näytetty Suomen televisiossakin.
Synopsis:
Kunnianhimoinen ohjaaja Victoria [erinomainen Jessica Stevenson, tuttu tv-sarjoista: Sohvanvaltaajat, Avaruuden tuntua ] haluaa ohjata Sweeney Toddin vankilassa elinkautisvankien kera. Hersyvä musta huumori kertoo perimmäisistä peloista, haluista, unelmista ja vallankäytöstä. Ja tietystikin pahuudesta ja demonisoinnin romantisoimisesta ja morbidista kiinnostuksesta sarjamurhaajiin.
Lähimmäksi Sweeney Todd ia minä pääsen astumalla demoniseen trilleri-musikaali, Trafalgar Square Studiolle. Musiikki ja lyriikka on tietysti Stephen Sondheimin käsialaa. Ohjaajana ja designerinä toimii John Doyle. Huomaan, että kaikki roolihahmot sekä laulavat että soittavat kaikki instrumentit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.