Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 17. helmikuuta 2020

Kyllä maalla on vajavaa!

Nauti tuvasta – lähde elokuvasta! Eikun toisin päin. Palaa tupaan. Vietä virkistysviikonloppu työporukan kanssa! Yhteisönkehittämispäivä! Nyt reilusti maalle reippailemaan! Tällaisesta työporukan pelottavasta romanialaisesta matkasta kertova Verisempi viikonloppu painii vaikeassa genressä, kauhukomediassa. Se ei ole niin rapsakkaan häiriintynyt, eikä riehakas kuin Sheitan, eikä sen postmodernismi, subteksti eikä ajoitus ole niin täydellistä kuin hellyttävässä modernissa zombie -teoksessa Shaun of the Dead. Vaikka Shaun of the Dead tapahtuukin nykyajan kaupungissa, jossa bussissa torkkuvat tyhjäkatseiset kansalaiset – mistä tietää ovatko he elossa?

Maalla on tosiaankin pelottavaa! Hiljaista! Puhdasta! Kenelläkään ei ole kiire! Kaikki tuntevat toisensa! Pelataan yhteen hiileen! Ei siedetä persoonallisuuksia eikä etelän kotkotuksia!

Television laadukkaissa tai mustissa komedioissa sekä draamoissa on viime aikoina väen vängällä menty metsään, tai vähintäänkin korpeen, erämaahan, - siis maalle. Yksi genren alakasteista on lääkärisarjat kuten klassiselta maihinnousukenkä-mallilta kuulostava sarja Doc Martin ( Doc Martin, 2004-2006), jonka pääosassa päähenkilökirurgi isse eli huonosti käyttäytyvä Martin Clunes muuttaa maagiseen Cornwalliin, kylään jonka nimikin kuulostaa pikkasen kornahtavalta… Kaukaiset rannat ( Distant Shores, 2005) sarjassa raivostuttavaa on huomata ensin urbaanin goottitytön muuttumista jeesjees -eloveenatytöksi – vain paikallista poikaa miellyttääkseen…. sekä sittemmin verenpainetta on lisännyt myös seurata päähenkilökirurgin töppäyksiä maalla - onhan heppu aiemmin sarjassa Kaikenkarvaiset ystäväni ( All Creatures Great and Small, 1978-1990) mitannut tyynesti kuumetta mm lehmän –

Mutta palatakseni amerikkalaisesta sykkivästä kaupungista keskelle alaskalaista korpea viskattuihin sarjoihin Villi Pohjola ja Teoria miehistä ( Men in Trees, 2006-2007), jossa ensin mainitussa niin ikään miespuolinen lääkäri Woody Allen -pastisseineen [ nariseva, neuroottinen juutalainen New Yorkista ] joutuu vastentahtoisesti töihin korpeen, kun taas jälkimmäisessä Teoria miehistä sarjan pääosassa tahrattomista hääpuvuista ja auvoisista lopuista luennoivana kirjailijana ja parisuhdeterapeutti on äkkiväärä Anne Heche, joka on tehnyt kiinnostavia roolitöitä elokuvissa Psyko (1998), ja Prozac Nation, sekä sarjoissa Muodon vuoksi, ja Everwood. Niin tietenkin, jopa Everwood, jossa ollaan kyllä Coloradon vuoristossa, haa, onko kyseessä vuoristolaiskannibaalit?

Ei, vaan tylsää draamaa. Missä on vitaalinen, pitkätukkainen Treat Williams, joka tanssi pöydällä tukka pitkänä ja lahkeet lepattaen ja hienostorouvia hurmaten?? Ei ainakaan tässä sarjassa, jota ei todellakaan katsele mieluummin kuin Tikkurilan maalauskoulua.

Bi-seksuaali Anne Heche taistelee tosielämän viihdeuutisissa lapsensa huoltajuudesta par aikaa. Hänet muistetaan myös aiemmin Ellen DeGeneresin tyttöystävänä, joka tätä nykyä on Portia de Rossi, joka taas näytteli sietämättömässä Älly McBealissä, ja sittemmin sarjassa, jossa mikä tahansa on mahdollista, muttei sentään Dame Darcyn, Terry Gilliamin eikä Charlie Kaufmanin tasoa, eli sarjassa Sukuvika ( Arrested Development, 2003-2006), jossa näytteli myös Jessica Walter naishirviönä matriarkkana - olihan hän myös feminiininen psyko vaanija filmistä Play Misty for me – kuinkahan pitkälle tämä lenkki menee? Clint Eastwoodista Meryl Streepin kautta A. Charlie Kaufmaniin ( hänen käsialaansa on myös Human Nature, 2001, jossa paneudutaan syntyihin syviin, ihmisen luontoon, ja siihen villi-ihmisen, lähinnä miehen, puoleen. Teoksessa ihastuttava, törkyinen ja vähäpukeinen Rhys Ifans [ Notting Hillin tapaan ], joka viimeksi lyttyyn haukutussa kauhufilmissä Nuori Hannibal ( Hannibal Rising, 2007) näyttelee nimellä Grutas, ja ainakin promokuvissa nuori Hannibal tarttuu sirppiin, ja kenties vasaraankin – onhan lapsuus siellä hirveässä Liettuassa korvessa niin kamalaa….


No nythän ma hokasin, että tämä lontoolaisella kirpputorilla silmään pistävä, tosin täysissä pukeissa oleva, Rhys Ifans näyttelee myös Magnus Mills nimisen arjen absurdismin taiturin nerokkaasta romaanista Aidantekijät ( kirja oli Booker -palkintoehdokkaana 1998, ja suomennettiin ainakin seuraavan vuonna ) tehdyssä vuoden 2007 samannimisessä elokuvassa - The Restraint of Beast . ) ja A.-B. eli Nicolas Cageen? Maittavassa ja hörsössä prätkäfilmissä Ghost Rider (2007) hän on nimihenkilö ja surinahemmo surmanajaja Johnny Blaze – teoksessa on mukavasti mukana myös mopopojat Henry Fonda ( Easy Rider ) ja Sam Elliott ( Mask ). Adaptation (2002) filmissä Cage oli Charlie Kaufman kuin myös kaksosensa Donald Kaufman, niin ikään Charlie Kaufman nimisen käsikirjoittajan kirjoittamana…

Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2006 ilmestynyttä, kovin ankarasti arvostelua saanutta, siis turhaa, amerikkalaista uusintaa modernin kauhun klassikosta The Wicker Man.Teoksessa Grindhouse (2007) Cage on kiinnostava Fu Manchu [ ainakin koirankielisissä, vai oliko se –korvaisissa sinisissä pokkareissani, ja Christopher Leen esittämänä videoillani] kovin kiinnostavassa jaksossa nimeltä Werewolf Women of the SS, siis kuvitteellisessa trailerissa, jää-ä, saapas nähdä, näkyykö se meillä koskaan, koska kokonaisteos on jaettu hyvin kaukana toisistaan esitettiin filmeihin eli Quentin Tarantinon pläjäykseen Death Proof , joka nyt juur par aikaa pyörii teattereissa, ja aisaparinsa nimeltä Robert Rodriguez ohjaamassa Planet Terror pyörähtää vasta hamassa tulevaisuudessa. Vai vaihtoehto C. Klaus Maria Brandaueriin ja Mefistoon ( Mephisto, 1981)? Mutta jottemme joudu aivan heitteille emmekä hetteiköille, palaan johonkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.